ISEM

International Symposium of Ecologists of Montenegro

Slide1 background

Institute for Biodiversity and Ecology


Home   >   News  

NewsISEM10 Deadline extension


 

The 10th International Conference of Ecologists of Montenegro

ISEM10 2021

20-24 September 2021, Bar, Montenegro

 

Image

 

It is our understanding that you may be overwhelmed with the current situation, and therefore we have decided to extend the abstract submission deadline to 15 August 2021.

 

The online web part of the event will be organized as online web Conference using Zooonline platform. 

 

 

More information, please find on the link

 

We look forward to continuing our future cooperation, and wish all the best to you and your loved ones!

 

on the behalf of the Organizing Committee of the Conference,

 

Prof dr Vladimir Pešić

University of Montenegro

Chief Editor of Ecologica Montenegrina

 

 

 
Invazivna vrsta parazita nađena u rijeci Zeti


Japanska šaranska uš (Argulus japonicus), invazivna vrsta parazita nađena u rijeci Zeti! Ova egzotična vrsta je porijeklom iz Istočne Azije i nađena je po prvi put u rijeci Zeti i Crnoj Gori. Vrsta parazitira uglavnom ciprinidne (šaranske) ribe, i vektor (prenosilac) je veliki broj virisnih, bakterijskih, gljivičnih i nematodnih bolesti.

Image

 

Ova vrsta ima sigurno veliki uticaj na populacije riba u Zeti koju naseljava 20 vrsta riba, pri čemu ciprinide dominiraju u donjem toku. Vrsta je vjerovatno prisutna i u drugim vodotocima u Crnoj Gori. Rad sa novim nalazom je objavljen u međunarodnom naučnom časopisu Ecologica Montenegrina (https://www.biotaxa.org/em/).
Intervju PCNEN: Vladimir Pešić


Intervju:  PCNEN

Image

 

Moje iskustvo u Crnoj Gori, radeći i sa nadležim institucijama i sa ekološkim  aktivistima, jeste da svi očekuju da nauka potvrdi ono što oni misle da je “univerzalna istina”. Ako se to ne slaže sa njihovom “istinom”, najčešće Vas “etiketiraju” i uklone vas, pri čemu jedni uvijek na kraju nađu eksperta koji će da kaže da “nema uticaja” a drugi opet nekog “nezavisnog eksperta” koji će da potvrdi “da u toj rijeci nema ničeg živog”.

 

Intervju je dostupan na linku

 
Uticaj požara na Ekosistem Skadarskog jezera


Prvi put napravljena Studija uticaja požara na Skadarsko jezero i okruženje

Zbog vatre na kopnu trpi živi svijet u jezeru

 

Površina područja koje je uništeno požarom, izračunato na osnovu satelitskih snimaka, iznosila je više od 12 kilometara kvadratnih u zoni Skadarskog jezera i oko 0,91 kilometar kvadratni na Šaskom. Najveća vrijednost suspendovanih (PM) čestica zabilježena je na području oko ušća lijevog kraka rijeke Morače.

 

Image

 

Read at https://www.pobjeda.me/clanak/zbog-vatre-na-kopnu-trpi-zivi-svijet-u-jezeru

 
Završen Simpozijum Ekologa Crne Gore!


Završen je Simpozijum Ekologa Crne Gore. ISEM9 Virtual Konferencija je održana 4-og i 5-og Novembra 2020 putem Zoom webplatforme.

 

Fantasticna predavanja sa ucesnicima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Rusije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Meksika, Brazila..ovo je razlog zašto je ISEM bio i ostao jedinstven..i naravno uvijek otvoren za najbolje!

 

Sledeći - jubilarni deseti- najavljujemo za sledeću godinu! Veliko hvala svima na podršci!!!

 

Image Image

 
Svaka treća vrsta u slatkovodnim ekosistemima izumire


Svaka treća vrsta u slatkovodnim ekosistemima izumire

 

Kao glavni faktor koji dovodi do gubitka biodiverziteta u izvještaju koji daje WWF navodi se – proizvodnja hrane, odnosno promjena namjene zemljišta i njegovo pretvaranje u poljoprivredno zemljište - ističe Pešić u intervju za dnevne novine "Pobjeda".

 

Image
"Tarina suza" - nova vrsta za nauku opisana iz rijeke Tare


Nova vrsta za nauku koja je dobila naučno ime Hygrobates lacrima otkrivena je u rijeci Tari! Nova vrsta je dobila ime po rijeci Tari, "suzi" Evrope - "lacrima" na latinskom znači "suza"! Nova vrsta je poznata samo iz rijeke Tare sa lokaliteta Mateševo i Trebaljevo. Pored toga što je endem Tare ovo je i jedna od vrsta sa najužom distribucijom u Crnoj Gori što je čini osetljivom na antropogene aktivnosti kako je i pokazano u radu. Vrsta je opisana na osnovu DNK analize (DNA barcoding) kao i detalljnih morfometrijskih analiza.

 

Image

 

Rad sa opisom nove vrste koji je objavljen u najstarijem francuskom akarološkom časopisu "Acarologia".

 
Prepoznat napredak u monitoringu Tare


Izvještaj Evropske komisije potvrdio odličan posao tima sa Prirodno-matematičkog fakulteta

Prepoznat napredak u monitoringu Tare

Percepcija o zaštiti prirode u Crnoj Gori polako počinje da se mijenja. Sa zadovoljstvom da kažem da tim koji radi monitoring Tare je u samom evropskom vrhu kad je riječ o oblasti monitoringa biodiverziteta vodenih ekosistema - kaže prof. dr Pešić za dnevni list "Pobjeda".

 

Image

 

Kako je pojasnio, zaštita površinskih voda u Evropskoj uniji je definisana Okvirnom direktivom o vodama čiji potpisnik je i Crna Gora, pri čemu je kao najvažniji instrument u implementaciji tog dokumenta prepoznat monitoring, i to kvalitetan monitoring baziran na analizi indikatorskih komponenti (vodeni makrobeskičmenjaci, fitobentos i riblja fauna).

 

- Naučni rad sa rezultatima monitoringa biće publikovan u jednom od vodećih naučnih časopisa sa kojim ćemo, nakon objave i rigorozne recenzije međunarodne naučne javnosti, upoznati javnost u Crnoj Gori i uputiti ga naučnim institucijama i brojnoj naučnoj zajednici u EU sa kojima sarađujemo. Zamolićemo ih da ga oni dalje proslijede drugim EU institucijama - kazao je dr Pešić.

 

Činjenica je, dodaje on, da Crna Gora ima naučne institucije i naučne timove koji mogu da obezbijede kvalitetne podatke o stanju životne sredine, što je izuzetno važan dio implementacije direktive o vodama. To, kaže Pešić, pokazuje da Crna Gora u oblasti zaštite prirode počinje da ispunjava i najzahtjevnije evropske standarde.

 

- Percepcija o zaštiti prirode u Crnoj Gori polako počinje da se mijenja. Sa zadovoljstvom da kažem da tim koji radi monitoring Tare je u samom evropskom vrhu kad je riječ o oblasti monitoringa biodiverziteta vodenih ekosistema. Danas praktično da nemate akademsku ili naučnu instituciju u EU koji se bavi ekologijom i biodiverzitetom a koja u svojoj biblioteci nema knjige ,,The Skadar lake Environment“ i ,,The Rivers of Montenegro“ koje je objavio Springer. Naša grupa je učestvovala u većini EU projekata koji se odnose na zaštitu voda, poput akcije o primjeni DNK analiza u monitoringu vodenih ekosistema, zatim akcije o uticaju klimatskih promjena na rijeke koje presušuju, projektima o invazivnim vrstama i mnogim drugim - kaže Pešić.

Prije početka pandemije svake godine u Crnu Goru je, većinom preko grupe koju je vodio profesor Pešić, dolazilo više od 30 vodećih stručnjaka iz EU koji su istraživali biodiverzitet Crne Gore.

 

- Mi smo, sa druge strane, istraživali biodiverzitet država Evropske unije bez obzira što je on neuporedivo i bolje i duže proučavan nego biodiverzitet Crne Gore. Zadnjih nekoliko godina ja sam otkrio i opisao nove vrste za nauku iz Francuske, Italije, Holandije. Teško da postoji potok ili rijeka u Italiji, Holandiji i Francuskoj gdje ne živi populacija neke od vrsta koju sam naučno opisao. Ključ za uspjeh tima koji vodim od prvog dana su bile i ostale dvije stvari: nauka i evropski standardi. Vjerujem da je to ključ uspjeha i u zaštiti prirode u Crnoj Gori – zaključuje profesor Pešić.
Otkrivena nova vrsta iz Crne Gore


Nova vrsta za nauku koja je dobila naučno ime Atractides anae otkrivena je u izvoru pored Manastira Đurđevi Stupovi u Beranima. Rad sa opisom nove vrste čiji autor je  Prof dr Vladimir Pešić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici  objavljen je u jednom od vodećih časopisa iz oblasti biodverziteta i dosupan je na linku.

 

Nova vrsta je opisana na osnovu DNK analiza i dobila je ime u čast Dr Ane Savić profesorice na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu kao zahvalnost za njen izuzetan rad na istraživanju izvorskih staništa u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Image

 

Kako su pokazali rezultati tek završenog projekta iz koga je opisana nova vrsta, izvori su najviše ugroženi tip slatkovodnih staništa na Balkanu. Skoro 40% izvora u Crnoj Gori i Republici Srpskoj je pod snažnim antropogenim uticajem. Najveći broj izvora je kaptiran za potrebe vodosnabdjevanja ili čak zbog estetskih razloga, pri čemu veliki broj izvora koji se nalaze unutar nacionalnih parkova nije više u prirodnom stanju. Većina građana, što su pokazala istraživanja, doživljava izvore samo kao vodni resurs, a ne kao stanište za rijetke, ugrožene ili endemične vrste kao što je novopisana vrsta koja naseljava isključivo izvore.
Book


We are delighted to let you know that the Book  "The Rivers of Montenegro"  is published by Springer Nature.
 
 
 
 Image
 
 
We thank the  authors of the chapters for their enthusiasm, commitment and insights that have resulted in this great Book. 
Moreover we thank to many peoples who helped us with discussion and ideas for this Book!
 
 
 Ne znamo da cijenimo vrijednost naših rijeka


Prof. Vladimir Pešić, jedan od urednika knjige o vodotocima Crne Gore u izdanju „Springer Nature“

Ne znamo da cijenimo vrijednost naših rijeka

 

U pisanju knjige učestvovalo je 45 autora iz desetak evropskih država. Riječ je o vodećim ekspertima iz različitih oblasti, koji su svaki za svoju oblast dali prikaz postojećih kao i nova saznanja o rijekama na prostoru Crne Gore

 

Image

 

Vise na linku

 

https://www.pobjeda.me/clanak/ne-znamo-da-cijenimo-vrijednost-nasih-rijeka

 
Monitoring Tare


Monitoring rijeke radi tim biologa sa PMF-a na čelu sa dr Vladimirom Pešićem

Trebaće vrijeme da se Tara vrati u pređašnje stanje

 

Istraživanje se radi svakog mjeseca što je jedini način da možemo da imamo pouzdane informacije o stanju faune koja naseljava korito rijeke Tare i da damo naučnu procjenu uticaja antropogenih aktivnosti - kazao je prof. dr Vladimir Pešić za Pobjedu.

 

Image

 

https://www.pobjeda.me/clanak/trebace-vrijeme-da-se-tara-vrati-u-predasnje-stanje
Nova vrsta dobila ime u spomen na Milutina Milankovića


 

Nova vrsta na Zemlji dobila ime u spomen na Milutina Milankovića

PODGORICA - U čast naučnika Milutina Milankovića i njegove teorije o klimatskim promenama, nova vrsta vodene grinje iz mediteranskog dela Crne Gore, koja naseljava potoke koji presušuju tokom jednog dela godine, dobila je ime Mideopsisi milankovici.

Kako je pojasnio profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, dr Vladimir Pešić ta vrsta naseljava takozvane intermitentne potoke, odnosno potoke koji presušuju jedan deo godine, obično u toku leta.

Kao posledica klimatskih promena broj takvih staništa se svake godine povećava i potoci koji presušuju čine sve veći deo rečnih mreža posebno u Mediteranu.

Reč je o vrsti koja je već milionima godina preživela u malim mediteranskim potocima koje naseljava, naveo je profesor Pešić i dodao da to znači da je dobro prilagođena na klimatske promene.

Međutim, kako dodaje, nova vrsta verovatno nije prilagođena i na aktivnosti ljudske vrste koje dovode do fragmentacije i uništenja tih izuzetno značajnih, ali danas veoma ugroženih staništa.

(Kurir.rs/Tanjug)

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3509063/crnogorci-odali-pocast-velikom-srpskom-naucniku-nova-vrsta-na-zemlji-dobila-ime-u-spomen-na-milutina-milankovica

https://volimpodgoricu.me/2020/08/04/crnogorci-odali-pocast-velikom-naucniku-nova-vrsta-na-zemlji-dobila-ime-u-spomen-na-milutina-milankovica/

https://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Nova-vrsta-vodene-grinje-dobila-ime-u-cast-Milutina-Milankovica/614198

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/velika-cast-za-srbiju-nova-vrsta-dobila-ime-po-nasem-slavnom-naucniku-2020-08-04

https://www.alo.rs/vesti/region/crnogorci-grinju-iz-jadrana-nazvali-po-jednom-srpskom-naucniku/331456/vest

 

Image

Article is available at https://www1.montpellier.inra.fr/CBGP/acarologia/article.php?id=4387
Stanje fauna dna pravi je pokazatelj promjena


Stanje fauna dna pravi je pokazatelj promjena

 

Treba biti pažljiv sa zaključcima i tek po završetku druge godine istraživanja imaćemo jasniju sliku. Za razliku od raznih ,,eksperata“ koji „odokativno“, bez uzimanja uzoraka, mogu da zaključe da u rijeci nema ničeg živog, u nauci treba biti pažljiv i bazirati zaključke na konkretnim rezultatima – kaže profesor Pešić.

 

Image

 

https://www.pobjeda.me/clanak/stanje-fauna-dna-pravi-je-pokazatelj-promjena

 
ISEM9-Virtual Conference, 4-6 November 2020


 

During the last months, we have encountered the impact of the Corona pandemic on different aspects of our personal and professional lives. Despite the fight to preserve our way of life, the academics all over the world are trying to cope with the changed circumstances that impact our way of teach, research, and promotion of their results.

 

In order to support the scientific community in their efforts for publication and networking, we have decided to continue the organization of ISEM (International Symposoum of Ecologists of Montenegro) as a  virtual conference, which is which is planned to be organized in Montenegro from 4-6 November 2020. The Conference which will be followed by the publication of the papers in the special issue of Ecologica Montenegrina, and in the conference proceedings.

 

The event will be organized as online web Conference using Zoom online platform. We recommend you to use computer (it is mandatory for the oral presenters as we need you to share your screen with PowerPoint presentations), but it can be installed and used at smart phones too.

 

We are dedicated to continuing to support the community in their efforts for publication and networking.

 

We shall inform you about the conference path over email and on the conference website:

https://www.ecologmontenegrina.me

 

Abstract Deadline extension

It is our understanding that you may be overwhelmed with the current situation, and therefore we have decided to extend the abstract submission deadline to 1 October 2020.

 

Registration: On 10 May 2020,  registration will open to those wishing to attend the online conference.  


Conference Proceedings: All accepted authors will be invited to extend (optional, not compulsory) their abstracts into a proceedings paper. These papers will undergo an in-depth peer-review process aiming at preparing quality. The Conference Proceedings will be published online.

 

Special Issues:  We plan to publish a set of high-quality topical collections as Special Issue of the SCOPUS indexed journal. Authors of the best proceedings papers will be invited to submit the full and comprehensive version of their papers in the journal Ecologica Montenegrina.

 

We look forward to continuing our future cooperation, and wish all the best to you and your loved ones!

 

 

on the behalf of the Organizing Committee of the Conference,

 

Prof dr Vladimir Pešić

University of Montenegro

Chief Editor of Ecologica Montenegrina